Gümrükleme

Hızlı transi̇t için

Sorunsuz gümrüklemenin anahtarı, doğru ve eksiksiz ticari faturadır. Gümrük yetkililerinin olası vergi ve resimleri değerlendirmesi gerekir. Faturayı doğru doldurmak gecikmeleri önlemeye yardımcı olur.

Yaptığınız her türlü ithalat veya ihracat gönderisi, bir gümrük beyannamesi gerektirir ve gümrük vergisi ve yerel vergilere tabi olabilir. Bu süreçte sizleri şu hizmetlerle destekleriz:

 

  • Planlı gümrükleme hizmeti uzman ithalat ve ihracat yerel bilgisine sahip uzmanlara erişim
  • Açık ve ilgili gümrük bilgileri
  • Sizin adınıza yönetmeliklere uygun şekilde beyanname doldurma
  • Ülke kısıtlamaları ve ambargolar konusunda yardım

 

GTIP- gümrük tari̇fe cetveli̇

GTIP dokümanına ulaşmak için tıklayınız.

 

Mallarin gümrük siniflandirmasi

Ürünleri sınıflandırmaya yönelik uluslararası gümrük kuralları, malları yapıldıkları maddeye ve kullanım amaçlarına göre tanımlamak için isim ve sayılardan oluşan standartlaştırılmış bir sisteme dayanır. İhracat ve ithalat gümrüğü geçerli gümrük resmi ve/veya vergi oranlarını ve gerekli belgeleri belirlemek için bu sınıflandırmayı kullanır.


Gerekli̇ belgeler

Gönderinizle birlikte verdiğiniz gönderi belgeleri, yolculuğu boyunca gümrükleme noktalarında kullanılır. Her türlü gecikmeden ve/veya gümrük mercilerinin para cezalarından kaçınmak için belgelerde verdiğiniz bilgilerin doğru olması önemlidir.

Tüm uluslararası gönderilerle birlikte bir ticari fatura verilmesi gerekir. Malın türüne ve varış yerine göre, Menşe Şahadetnamesi, ATR veya EUR1 gibi ek belgeler gerekebilir. İthalat veya ihracat yönetmeliğine tabi kısıtlamalı mallar için bir lisans gerekebilir.


Resi̇mler ve vergi̇ler

İthalat resmi (veya 'gümrük resmi'), bir ülkeye mal ithal edildiğinde gümrük mercilerine ödenir. Malların sınıflandırmasına dayanır ve genellikle mal bedelinin bir yüzdesi olarak tahsil edilir. Satış vergisi, mallar satıldığında alınan mali bir vergidir. Oran ülkeden ülkeye değişir ve yalnızca ithalatlara değil tüm satış işlemlerine, malın değerinin bir yüzdesi olarak uygulanır.

Çoğu durumda, bu masraflar, malların teslimat için gümrükten serbest bırakılmasından önce ödenir.

 

TNT'ye güveni̇n

Dünya genelinde gümrüklerce yönetilen çeşitli güvenlik zinciri programları kapsamında emniyet ve güvenlik standartlarına ulaşmayı ilke ediniyoruz ve aşağıdaki sertifikalara sahibiz:

 

  • Yetkilendirilmiş Ekonomik Operatör (AEO) — AB, İsviçre, Norveç ve Tayvan
  • Teröre Karşı Gümrük Ticaret Ortaklığı (C-TPAT) — ABD
  • Koruma Ortakları (PiP) — Kanada
  • Güvenli Ticaret Ortaklığı Plus (StP+) — Singapur

 

Yardıma hazırız

Gümrükleme ve ihracat düzenlemelerinin çok fazla özel terime sahip zorlayıcı bir alan olabileceğini biliyoruz. Yardıma ihtiyacınız olursa, online sözlüğe bakınız veya her türlü sorunuz için bizimle irtibat kurunuz.

 

KDV İadesi̇

ETGB (Elektronik Gümrük Beyannamesi) KOLAY İHRACAT kapsamında toplu yapılan bedelli ihracat gönderilerine ilişkin KDV İade Talebine bu link'ten ulaşabilirsiniz.

 

Gönderi̇ beyanı

Gönderilerinizi doğru değerden beyan etmeniz çok önemlidir. Varış gümrüğünde düşük değerde beyan edildiği saptanan gönderilerin son adrese varışı gecikebilir veya cezaya tabi olabilir.

Bu konuda tüm ülke gümrükleri giderek daha sıkı önlemler almaktadır.
Gönderi yaptığınız ülkenin gümrük prosedürüyle ilgili ayrıntılı bilgi almak için 444 0 868 Müşteri Hizmetleri'ne ulaşabilirsiniz.

 

Ti̇cari̇ fatura şablonu

Ticari faturanızı doldurmanıza yardımcı olmak için, kullanılması kolay bir şablon hazırladık. Önemli not: Bu şablon müşteriye yol gösterme amacıyla hazırlanmıştır. Ticari faturanın doldurulup ibrazı imza sahibinin sorumluluğudur.

Ti̇cari̇ faturanin esaslari

Gönderi̇ni̇zde ne var?

 

Gönderinin Tanımı

Bu tanım, gümrük yetkililerine gönderinizin içinde ne bulunduğu konusunda açık bir fikir verir. Tanım malın ne olduğunu, neden yapıldığını ve (uygulandığı hallerde) ne için kullanıldığını belirtmelidir. Anlaşılır olmalı ve gönderi kapsamındaki bütün öğeleri tanımlamalıdır.

 

Uyumlanmış Tarife Cetveli

Uyumlanmış Sistem (HS kodları) malları sınıflandırarak gümrük yetkililerinin hangi vergi, rüsum ve denetimlerin uygulanacağı konusunda bilgilendirir. Seçime bağlı olmakla birlikte, kod belirtmek gümrüklemeyi hızlandırabilir.

$

Gönderi̇ni̇zi̇n değeri̇ni̇ doğru beli̇rti̇n

Parça bir numune, bir armağan ya da iade bile olsa, en azından üretim maliyeti kadar değeri vardır. Değerin olabildiğince doğru belirtilmesi gerekir. Gümrüğün belirttiğiniz değeri sorgulaması, gecikmelere ve cezalara neden olabilir. Bir başka tavsiye; malların değerini faturada belirttiğiniz para biriminden gösterin.

Menşe ülkesi̇

Malların nerede üretildiğini belirtir. Malların sevk edildiği ülkeden farklı olabilir. Bazı durumlarda bir Menşe Şahadetnamesi gerekebilir. Menşe Şahadetnamesi hakkında daha fazla bilgi için, lütfen yerel Ticaret Odanıza başvurun.

Doğru Incoterm seçİn

Her faturada Satış Koşullarını (Incoterms) doldurmanız gerekir. Incoterms® 2010, Uluslararası Ticaret Odası tarafından oluşturulmuş, küresel çapta tanınan bir standarttır. Gümrük yetkililerinin sevkıyatın her anında gönderinin sahibini belirlemelerine imkan verir.

Bir satış sözleşmeniz varsa, Incoterms belirtecektir. Satış sözleşmeniz yoksa, kara veya hava nakliyesi için sevkıyatınıza uyan bir Incoterms seçmeniz gerekecektir. Örneğin, DAP (Yerinde Teslim) gönderici olarak nakliyeyi ödediğiniz ama vergi ve resimlerden alıcının sorumlu olacağı anlamına gelir.

Gümrükten sorunsuzca geçİn

Şimdi doğru bir ticari faturayla gümrükten nasıl kolayca geçtiğinizi görebilirsiniz. Kendi faturanızı doldurabilir ya da ticari fatura şablonumuzu kullanarak zamandan tasarruf edebilirsiniz.