Özel gönderi̇ler

Fuar, Halı, Gıda, Gümüş, Tamir, Bakım Gönderileriniz için

Fuar ve sergi̇ amaçlı gönderi̇ler

Fuar alanına ve fuar alanından yapacağınız tüm gönderileriniz için özel hizmet seçeneklerimiz ve fiyat avantajlarımızla daima yanınızdayız.


Fuar gönderilerinizi geçici çıkış beyannamesi ile ya da ATA Karnesi ile gerçekleştirebilirsiniz. Daha fazla bilgi için satış temsilcinizle irtibata geçmenizi rica ederiz.


Siz de fuar taşımacılığı hakkında bilgi almak ve TNT uzmanlığından yararlanmak için hemen bize ulaşabilirsiniz


Düzenli̇ katıldığımız fuarlar

  • Premier vision Newyork
  • Texworld Newyork
  • London textile show
  • Mood Belgium
  • PSI Dusseldorft
  • ISSU Premier
  • Munich fabric start
  • Heimtextil
  • Premier vision Paris
  • Texworld Paris

Gıda maddeleri̇ ve FDA

FDA (Food and Drug Administration)

Bioterorizm kanunu uyarınca 16 Ekim 2003 tarihinden bu yana ABD'ye gönderilecek olan her türlü yiyecek, içecek ve ilaç için FDA onayı almak gereklidir. Kayıt işlemi internet üzerinden 7 gün / 24 saat yapılabilmekte ve bilgilerin eksiksiz doldurulması halinde FDA'dan otomatik olarak kayıt numarası verilmektedir. Yine aynı tarihten itibaren ABD'ye ithal edilecek ürünlerin ABD'ye gelmeden önce gümrük komisyoncusu, ithalatçısı veya ABD'deki temsilcisi yada ithal edilecek ürünlerle ilgili bilgisi olan herhangi bir kişi tarafından elektronik olarak FDA'ya bildirilmesi ve FDA'dan bir onay numarası alınması zorunludur. Bu bildirime göre FDA tarafından ithal edilecek ürünün fiziken kontrol edilip edilmeyeceğine karar verilmektedir.


Önceden bildirimi hiç yapılmamış veya eksik yapılmış ürünlerin ABD'ye ithaline izin verilmeyecek ve bu ürünler limanda veya güvenli bir depoda tutulacaktır.


Önceden bildirim elektronik olarak yapılacak ve FDA'nın olumlu yanıtı yine elektronik olarak alınacaktır. Bildirimin; ürünler ABD'ye gelmeden 5 günden daha önce ve karayoluyla gelen ürünler için en az 2 saat, havayolu ile gelen ürünler için en az 4 saat önceden yapılması gerekmektedir. Giriş limanına getirilen ürünlerin FDA'nın verdiği onay numarasını taşıması gerekmektedir.

 

FDA Kayıt Kılavuzu
FDA Invoice Örneği


Gıda Maddeleri

İhracı yapılacak gıda maddesinin hastalıksız, mikropsuz olduğunu, sağlığa zararlı herhangi bir madde içerip içermediğini, dayanma süresi, ambalaj ve saklanma şekli bilgilerinin bulunduğu bir rapor ile gönderilmelidir. Tütün ve ilaç olarak kullanılmak üzere gönderilen mallar hariç her türlü gıda maddesinin ihracı sırasında Bakanlar Kurulunun 2001 senesinde yayımlamış olduğu 2001/46 sayılı genelgesi ile daha önceden zorunlu olarak istenen sağlık raporları, zorunluluk olmaktan çıkarılmıştır. Alıcı ülke gümrük mevzuatları gereği veya alıcının kendi talebi doğrultusunda, istenildiği takdirde yetkili kurumlardan talep edilerek alınabilir. Söz konusu raporlar mal ile birlikte gönderilirse, varış ülkesi gümrüğünde çekim işlemleri sırasında kolaylık sağlamaktadır.

 

İhracı yapılacak gıda maddeleri cinsine göre hayvan ve hayvan ürünleri için veya bitki ve bitkisel ürünler için düzenlenen sertifikalar olmak üzere iki gruba ayrılırlar;

 

Veteriner Sertifikası

Canlı hayvan, et, deri, yün, yapağı tiftik, süt, bal, yumurta..vb hayvani ürünlerin ihracatında, bu malların hastalıksız ve mikropsuz olduğunu gösteren sertifikadır. Ayrıca ihraç konusu malın sağlık koşullarına uygun olup olmadığını gösterir belge niteliğindedir.

 

Malın niteliğine göre Tarım ve Köy İşleri Bakanlığın’dan (karantina müdürlüklerinden), Veteriner Müdürlüklerin’den veya Orman Bakanlığın’dan alınabilir.

 

Bitki Sağlık Sertifikası

İhracı söz konusu olan bitkilerin, bitki parçacıklarının veya bitkisel ürünlerin Ziraai Karantina servisince muayene edildiğini, tehlikeli hastalık veya haşerelerden muaf olduğunu ve bu malın gideceği ülkedeki bitki karantina şartlarına uygun olduğunu gösteren belgedir.

 

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’na bağlı İl Tarım Müdürlükleri’nce verilir.

Tami̇r/ bakım amaçlı

Halen yürürlükte bulunan gümrük mevzuatı gereğince, Türkiye'de üretilmemiş olan yabancı menşeili malzemelerin tamir amacıyla yurtdışına geçici çıkışı, o bölgedeki Ticaret veya Sanayi Odası tarafından hazırlanacak Ekspertiz Raporu ile belirtilen izne tabidir. Söz konusu rapor ile geçici ihracı istenen malın Türkiye içerisinde tamir veya bakımın mümkün olmadığı belgelenir. Buna göre yurtdışına tamir amaçlı gönderilecek eşya için aşağıda belirtilen belgelerin hazırlanması gerekmektedir. Malın geçici olarak çıkartılmasındaki amaç, Türkiye’ye geri döndüğü anda yeniden ithalat işlemleri yapılmaması içindir. Aksi takdirde yeniden vergilendirilecek ve ithalat işlemleri yapılmak zorunda kalınacaktır. Ayrıca malın kullanılmış olması sebebiyle, vergi yüküne katlanılması durumunda bile ithalat işlemi yapılamama durumu söz konusu olabilir.

 

Çıkışı yapılacak eşya için, Ticaret ve Sanayi Odası'na hitaben yazılmış "Ekspertiz Raporu" dilekçesi ile başvuru yapılmalıdır.
 

Dilekçede belirtilmesi gereken bilgiler:

  • Eşyanın ithalindeki faturanın kopyası
  • Eşyanın gümrük giriş beyannamesinin kopyası

Dilekçenin kabulü ile TNT için hazırlanması gereken belgeler:

  • Fatura
  • Ekspertiz raporu
  • Geçici Gümrük Beyannamesi

Hali, gümüş vb.

Halı, gümüş, bakır, vb. gönderilerin ihracatında, ihracatçı firma söz konusu malı yeni üretmiş ise ve düzenlemiş olduğu fatura üzerinde malın yeni imalat olduğunu belirtmesi durumunda çıkış gümrüğü tarafından ayrıca bir belge istenmez. Beyan edilen malın gerçekten yeni imalat olup olmadığı ihracatçı firmanın sorumluluğundadır. Beyanatın gümrük makamları tarafından bir bağlayıcılığı yoktur. Şüphe durumunda her türlü mal için Ekspertiz Raporu istenebilir.
 

Ekspertiz Raporu (Müze Raporu)

Yurtdışına gönderilecek el yapımı halı, kilim, seramik, resim, değerli taş işlemeli süs eşyaları, lületaşı, bakır ve prinçten mamul hediyelik eşya, vb. eşyaların ihracatı sırasında herhangi bir tarihi değeri olup olmadığını belirten rapordur. Tarihi eser riski söz konusu olan her türlü malzeme için istenebilir. Müze raporu, ilgili müze müdürlüklerinden alınabilir. Çıkış sırasında gümrük tarafından istenir.